Η λογική πίσω απο το άλπουμ ήταν η δυσαρέσκεια του Rick Wright στην ταμπέλα που πολλοί είχαν φορέσει στους Pink Floyd: αυτή του rock συγκροτήματος. Ο Wright ήθελε να βρει την ευκαιρία να συνθέσει ‘αληθινή μουσική’ και γι’ αυτό το άλμπουμ είναι χωρισμένο σε 4 μέρη, κάθε μέρος και για ένα μέλος των Pink Folyd.
Ο όρος Ummagumma ήταν όρος αργκό αναφερόμενος στο σεξ. Ο δίσκος που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ, ο οποίος σβήστηκε στην έκδοση του στην Αμερική, είναι το soundtrack της ταινίας Gigi ενώ η αντανάκλαση στον τοίχο είναι ο δίσκος των Pink Floyd ‘A Saucerful of Secrets’.
Ας κοιτάξουμε λίγο όμως την φωτογραφική φιλοσοφία πίσω απο το άλμπουμ, με τα λόγια του Storm Thorgerson:
Το εξώφυλλο για το Ummagumma είναι ένα οπτικό παιχνίδι ως μια σπουδή στο αδύνατο, όπου η προοπτική των εικόνων είναι θεωρητικά άπειρη αλλά, πρακτικά, πεπερασμένη. Βρήκαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διανοητική προοπτική (η εικόνα στον τοίχο) σε αντιδιαστολή με την φυσική προοπτική (οι άνθρωποι στον κήπο). Μια από τις πηγές μας γι’ αυτή την ιδέα ήταν μια ζωγραφιά σε ένα βιβλίο Ψυχολογίας το η οποία απεικόνιζε ένα παρόμοιο οπτικό παιχνίδι – εμείς απλώς θέλαμε να το δοκιμάσουμε φωτογραφικά, αφού έτσι θα ήταν πιο αληθινή και πιο ‘ασύμβιβαστη’. Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Libby January. Οι φωτογραφίες όλων των σκηνών στο εξώφυλλο συν η φωτογραφία του κάδρου έχουν τυπωθεί σταδιακά και, αργότερα, έχουν συνδεθεί με μοντάζ.
Απόσπασμα απο το βιβλίο του Storm Thorgerson, An ABC of the Work of Hipgnosis: ‘Walk Away Rene’, New York: A & W Visual Library, 1978